1 juni 2021

Rethink Awards 2021 | REduce

We zijn er bijna! Nog maar één artikel hierna en dan hebben we alle kanshebbers gezien. We beginnen deze week met de inzendingen in de categorie REduce. De inzendingen zijn afkomstig van RENOLIT BELGIUM N.V., KIVO Plastic Verpakkingen B.V., Haval Disposables B.V., Eurobottle B.V. / Flestic B.V., Poly Products en Oerlemans Plastics B.V.

 

RENOLIT ALKORPLAN Smart
Met deze dakbanen verduurzaamt RENOLIT BELGIUM N.V. op verschillende vlakken. RENOLIT ALKORPLAN Smart is dunner dan andere PVC-P dakbanen. Hierdoor gebruiken ze minder materiaal. Een speciale coating en kleur reflecteren UV-stralen. Dit zorgt voor minder hitte binnen en dus minder energieverbruik voor bijvoorbeeld airconditioning. Zo scoren ze tot 48% hoger op vlak van reflectie- en emissievermogen dan andere dakbanen. Daarnaast vertraagt hiermee het verouderingsproces. ALKORPLAN Smart is verder gemaakt om langer mee te gaan dan dakbanen van normale dikte. Bij de productie gebruikt RENOLIT minimaal 15% recyclaat, met een streefdoel van 100% op termijn. End-of-life zijn de dakbanen volledig recyclebaar.

Delta T
KIVO Plastic Verpakkingen B.V. ontwikkelde dit alternatief op laminaten voor sta-zakken. Waar conventionele verpakkingen bestaan uit een duplex laminaat, is Delta T gebaseerd op een mono-PE materiaal. De gehele verpakking is zo 100% recyclebaar, in tegenstelling tot laminaten. Deze zijn namelijk niet recyclebaar. Het productieproces kost ook minder energie dan bij duplex laminaat. Het lamineerproces is immers niet nodig. Verder ligt de temperatuur om de verpakking te sealen met 30°C lager dan normaal. KIVO Plastic Verpakkingen B.V. levert met Delta T een recyclebaar alternatief voor een normaal niet-recyclebaar product.

Circulware
Met Circulware biedt Haval Disposables B.V. een alternatief voor wegwerpserviesgoed. Op festivals, bij afhaal of bezorging en in kantines gebruikt men vaak nog steeds wegwerpserviesgoed. Dit gaat na eenmalig gebruik bij het afval en is niet eens in alle gevallen goed recyclebaar. Circulware gaat tenminste 125 cycli mee en is daarna 100% recyclebaar. Zodra de wetgeving het toestaat, staan ze er bij Haval Disposables B.V. voor klaar om met recyclaat te werken voor Circulware. Het product wordt daarnaast volledig in Nederland geproduceerd. Dit levert grote winst op qua CO2-footprint t.o.v. alternatieven uit bijvoorbeeld Azië.

Oasus waterfles
Eurobottle B.V. en Flestic B.V. hadden als doel de meest duurzame herbruikbare waterfles te ontwikkelen. Het resultaat is de Oasus waterfles. De fles is gemaakt van zo weinig mogelijk materiaal. Het bio-based HDPE dat ze gebruiken is verder duurzaam en hoogwaardig. Dit zorgt voor ruim 40% minder materiaalgebruik dan vergelijkbare producten. Hij gaat desalniettemin ‘oneindig’ lang mee. De dop komt ook niet per ongeluk in het milieu terecht. Deze zit namelijk met een lus aan de fles vast. In verband met wetgeving gebruikt Eurobottle B.V. en Flestic B.V. enkel virgin materiaal. Zodra de wetgeving toelaat, kunnen ze kijken naar alternatieven. End-of-life is de fles door het gebruik van één bio-based materiaalsoort wel 100% recyclebaar. De vervaardiging van het product vindt volledig plaats in eigen huis, voor een zo laag mogelijke CO2-footprint.

Circulair 3D-geprint straatmeubilair
Poly Products 3D-print straatmeubilair van 100% recyclaat uit de reststroom. Dit meubilair is bedoeld om in de openbare ruimte uit te nodigen om te ontspannen. Het materiaal – rPETG met glasvezelversterking – is weer- en slijtbestendig. Hierdoor gaat het meubilair lang mee. Het is daarnaast makkelijk te plaatsen en verplaatsen. Zo kan het meubilair op verschillende plekken opnieuw worden gebruikt. End-of-life is de thermoplast volledig recyclebaar. Poly Products speelt in op de kracht van 3D-printen. Deze productiemethode biedt veel ontwerpvrijheid. Door slim ontwerp hebben ze een materiaalbesparing van ongeveer 50% weten te behalen. 3D-printen levert daarnaast geen restproduct op. Hun enorme 3D-printer – één van de grootste ter wereld – print alle units van het meubilair in één keer. Als een unit beschadigd raakt, is deze simpel te vervangen.

Circusleeve
Etiketten en krimpsleeves zijn de standaard als het gaat om communicatie en marketing op verpakkingen. Om dit product te verduurzamen ontwikkelde Oerlemans Plastics B.V. Circusleeve. Deze reksleeve gebruikt elasticiteit om zich aan de verpakking te bevestigen. Hitte en lijm zijn daardoor dus overbodig. Hij is verder gemakkelijk van de verpakking te verwijderen. Op die manier is de sleeve gemakkelijk te scheiden, laat hij geen lijmresten achter en is hij 100% recyclebaar. Conventionele sleeves en etiketten bestaan daarnaast voornamelijk uit virgin materiaal. Voor de productie van Circusleeve gebruikt Oerlemans Plastics B.V. 80% post-consumer recyclate. Dit zonder concessies op de belangrijkste eigenschappen van het product. Tegelijkertijd verlagen ze door de nieuwe receptuur de CO2-uitstoot met 58,5% ten opzichte van de oude receptuur.

Lichtgewicht tomatenemmer
De emmertjes met snoeptomaten in de supermarkt zijn een bekend gezicht. Bij Haval Disposables B.V. ontwikkelden ze een duurzamere variant van de bekende emmertjes. Door gaten in de zijwanden is er 22% minder materiaal nodig voor de productie. De functie en stevigheid van de emmer blijft hierbij gewaardborgd. Op basis van de huidige productie scheelt dat 400.000 kilo materiaal per jaar. De emmertjes worden vanwege wetgeving vooralsnog gemaakt van virgin materiaal. Haval Disposables B.V. treft wel voorbereidingen om over te stappen op recyclaat zodra dit kan. End-of-life zijn de emmertjes volledig recyclebaar.

Benieuwd naar de andere inzendingen? Bekijk onze andere artikelen!

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...