25 mei 2021

Rethink Awards 2021 | REnew & REdesign

In eerdere berichten kwam REcycle aan bod. Nu is het tijd voor de inzendingen in de categorieën REnew en REdesign! Bekijk hieronder de kanshebbers van Gradient Compounds Nederland B.V., Oosterwolde Plastic Industrie, Veritex B.V., Oerlemans Plastics B.V., Oerlemans Packaging, Brushkeeper B.V. en Poly Products B.V.

 

Biobased inzamelzakken met negatieve CO2-uitstoot
Oosterwolde Plastic Industrie ontwikkelde inzamelzakken voor het verzamelen van afval met een negatieve CO2-uitstoot. De zakken worden van minimaal 80% biobased grondstoffen gemaakt. Dit is afkomstig van suikerrietafval, waarvan PE wordt gemaakt. Per 1000 zakken levert dit een CO2-opname op van 60 kg. TÜV Austria gaf de zakken de maximale beoordeling van 4 sterren voor hun OK biobased-certificering. Verschillende gemeenten hebben ze al in gebruik genomen. End of life zijn de zakken recyclebaar via de traditionele plastic afvalstroom.

Transportzakken met productspecifieke laserperforatie
Deze speciale zakken, ontwikkeld door Oerlemans Plastics B.V. en PerfoTec, zorgen voor een langere houdbaarheid van groenten, fruit en bloemen. Hiermee gaan ze voedselbederf en –verspilling tegen. Dat levert een enorme winst op op het gebied van CO2-uitstoot. Door de kennis over de ‘ademhaling’ of respiratie van verschillende producten toe te passen, zorgen ze ervoor dat bijvoorbeeld druiven weken langer houdbaar blijven. Het juiste gaatjespatroon in de folie zorgt voor ideale omstandigheden voor het product. Dit patroon maken ze met behulp van laserperforatie. De folie is verder industrieel composteerbaar.

Decrosslinking van rubber op lage temperatuur zonder toevoeging van chemicaliën
Gradient Compounds Nederland B.V. geeft rubber snijafval en rejects een nieuw leven. Door decrosslinking verbreken ze de crosslinks in het rubber dat hun klanten aanleveren. De polymeerketens blijven hierbij intact. Hun machine is speciaal ontworpen om dit proces op lage temperatuur – tussen de 60-100 ͦC – uit te voeren en zonder toevoeging of onttrekking van chemicaliën. Het product dat ontstaat door dit proces heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als het virgin materiaal. Dit gaat terug naar de klant, die het opnieuw kan verwerken. Hiermee draagt Gradient Compounds Nederland B.V. bij aan de circulaire economie, energiebesparing en verminderde CO2-uitstoot.

Kunstleer uit gerecycled polyester en teruggewonnen PVC (ATT/APD – P1)
Bij Veritex B.V. maken ze kunstleer op basis van gerecycled polyester en teruggewonnen PVC. Het polyester vervangt virgin materiaal. Het PVC, teruggewonnen uit eigen productie, krijgt zo een nieuwe toepassing. Hierdoor gebruiken ze 55% minder virgin materiaal voor hun product. Van het kunstleer maakt hun klant Dolfing Druten B.V. regenkleding. Zij verkennen op dit moment of de jas na end of life verwerkt kan worden tot andere producten. Ook onderzoeken zij de mogelijkheid om de regenkleding d.m.v. een statiegeldsysteem na end of life terug in te zamelen. Op die manier krijgen onderdelen als ritsen en knopen een nieuw leven.

CO2-neutrale webshopbag
De CO2-neutrale webshopbag van Oerlemans Plastics B.V. en Oerlemans Packaging wordt gemaakt van een nieuw soort verpakkingsfolie. Deze folie bestaat voor 45% uit gerecycled LDPE en voor 55% uit biobased PE uit suikerrietafval. De productie van de verpakking is daarom CO2-neutraal. Daarnaast is de webshopbag licht en neemt hij weinig ruimte in bij het vervoer, wat weer winst oplevert bij transport. Er bestaat de optie om de verpakking uit te rusten met een extra sluitstrip. Hierdoor kan hij opnieuw worden gebruikt voor bijvoorbeeld retourzendingen. End of life is de webshopbag volledig recyclebaar.

Plastic Track
Het bedrijf Poly Products B.V. maakt mobiele BMX-banen (pumptracks) van gerecycled PET. Ze organiseren daarnaast educatieprogramma’s en inzamelingsacties van PET-flessen door schoolkinderen om de bewustwording te stimuleren. Op deze manier sparen kinderen en hun ouders voor hun eigen pumptrack op het schoolplein. Zo wordt afval een grondstof. PET heeft verschillende voordelen ten opzichte van de materialen die traditioneel worden gebruikt voor de constructie van pumptracks. Zo is PET weerbestendiger en zijn de mogelijkheden voor de verschillende onderdelen – die ze zelf printen met behulp van hun enorme 3D-printer – haast eindeloos. Daarnaast benutten ze de vrije vormgeving van 3D-printen optimaal. Door slim design hebben ze een materiaalbesparing van ongeveer 50% gerealiseerd ten opzichte van het originele ontwerp.

Brushkeeper verfkwastenhouder
Bij Brushkeeper B.V. willen ze af van weggooikwasten, terpentine en onnodig transport. Ze ontwikkelden daarom een kwastenhouder waarmee elke kwast kan worden opgeborgen en gereinigd tussen verfklussen door – zelfs voor langere tijd. De Brushkeeper en de bijbehorende EcoBrush-kwast, geproduceerd door Van Dam’s Kwastenfabriek, vormen samen een zo duurzaam mogelijk verfsysteem. Zo wordt de Brushkeeper gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De EcoBrush heeft synthetische haren, die makkelijk te reinigen zijn met water in plaats van terpentine, een RVS bus en een ongelakte steel met FSC-keurmerk. Ook de verpakking en display zijn volledig recyclebaar. Daarnaast is het de bedoeling dat kwast en kwastenhouder een leven lang meegaan. Dit scheelt een hoop in belasting van het milieu door aanschaf van wegwerpkwasten. Het volledige systeem wordt duurzaam geproduceerd in Nederland, voor een zo klein mogelijke CO2-footprint.

Benieuwd naar de inzendingen in de andere categorieën? Bekijk alle artikelen hier!

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...