Terugblik en presentaties nieuwjaarsbijeenkomst 2020
2020 wordt een beter jaar voor de maakindustrie. Met de politiek worden plannen gemaakt voor een circulaire economie. Gelijktijdig werkt de industrie met het programma Rethink aan het imago van kunststof. Deze thema’s stonden centraal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van PE NL en de NRK.
Diverse sprekers behandelden, ditmaal op woensdag 22 januari in De Kunsthal in Rotterdam, de meest actuele thema’s voor de rubber- en kunststofindustrie. De middag werd geopend door dagvoorzitter Theo Stijnen (Director PlasticsEurope NL) die vergelijkingen maakte tussen de rubber- en kunststofindustrie en de prachtige stad Rotterdam. “Rotterdam werd lange tijd geleden gezien als grauw en grijs. Rotterdam had een imagoprobleem, net als kunststof. Maar ze is naar buiten getreden. Ze heeft laten zien hoe mooi ze eigenlijk is. Diezelfde opdracht hebben wij ook. We maken prachtige producten. Er is op het gebied van duurzaamheid nog een hoop werk te verrichten, maar we doen het ontzettend goed. Dat is een verhaal dat we veel vaker mogen vertellen”.
Jac Gofers (Voorzitter Federatie NRK) verzorgde het welkomstwoord en blikte terug, maar vooral vooruit. “Mensen maken zich terecht ook zorgen om plastics in het milieu. Ze vragen hun leiders om hun belangen te beschermen. Als industrie hebben wij daarin een verantwoordelijkheid. We hebben de komende jaren verstandige keuzes te maken. En gelukkig hebben we Rethink.” Op de economische vooruitzichten gaat senior econoom Bert Colijn van ING nader in. Colijn vertelt dat de handelsoorlog tussen de VS en China de economie geen goed heeft gedaan. Door het recente ondertekende Amerikaans-Chinese verdrag komt er meer ontspanning in de betrekkingen. Colijn gaat ook in op de aanstaande Brexit. Van een ‘cliff-edge’ Brexit zal de Nederlandse industrie last ondervinden. Colijn verwacht desondanks een productiegroei in de rubber- en kunststofindustrie van een bescheiden één procent.
“Bedenk dat niet alleen groei belangrijk is. Economische keuzes zullen vaker gaan wijken voor een steeds centraler Parijs-akkoord.” Verduurzaming staat hoog op de agenda van de politiek, vertelt oud-VVD-Kamerlid René Leegte van Publieke Zaken. Meest in het oog springend is de Green Deal, die Europa gesteund door een totaalbudget van duizend miljard euro (!) naar een klimaatneutrale economie in 2050 moet leiden. Zekerheid over de uitvoering van de plannen is er allerminst. Eerst moet over het enorme budget worden onderhandeld. De Europese Commissie zal voor de plannen bovendien voldoende steun moeten vinden bij de lidstaten.
Samen werken aan Rethink
Met Rethink wil de industrie de maatschappelijke waarde van kunststof laten zien, zonder de milieuproblemen onder stoelen of banken te steken. Voor 2020 staat wederom een groot aantal activiteiten op het programma. Jan Willem Wieringa van Desch Plantpak en Josepha van Kollenburg van PE NL doen een energiek en enthousiast appèl aan de aanwezigen om te helpen bij het verspreiden van de boodschap. Het succes van de acties, zo vertelt Van Kollenburg, hangt sterk af van de inzet van de leden. “Als we het imago van kunststof willen verbeteren en iets willen bereiken, moeten we het sámen doen. We moeten meer gaan opvallen.” Wieringa: “Hoeveel Rethink-banners hebben we nu, vijf? Laten we er véél meer bestellen. Zet die mooie banner in de receptie van je bedrijf. Dat is een mooie kapstok om te zeggen: wij zijn lid van PE NL of de NRK en we zijn volop met Rethink bezig!”
Marcel van der Poel (Voorzitter NAB PEN) sloot de middag af met een vooruitblik voor 2020 en de lancering van de Infographic van de levenscyclus van plastics in Nederland over 2018. “We zijn er nog lang niet, we staan aan de wieg van de hele transitie van verduurzaming.” Hier kunt u deInfographic downloaden.
De middag werd afgesloten door gezamenlijk het glas te heffen op het nieuwe jaar en er was nog een mogelijkheid om exclusief de tentoonstelling van Thierry Mugler in de Kunsthal te bezoeken.
De presentaties kunnen hieronder bekeken worden.
Bekijk hier de foto impressie.