Nieuwe preegfolie: minder plastic
Binnenkort start OPACKGROUP-onderneming Plasthill Technical Films met de exclusieve levering van de CompresSeal-preegfolie, waarmee minder plastic nodig is om nieuwe verpakkingen te produceren. Binnen de bedrijvengroep zal de folie in recyclebare varianten worden doorontwikkeld. Minder plastic en ook nog eens meer recyclen: het is een unieke oplossing die naadloos aansluit bij de Rethink-strategie van de groep.
De nieuwe preegfolie is een uitvinding van de Oostenrijkse verpakkingsgigant Constantia Flexibles. Dankzij het subtiele preegpatroon op basis van de nieuwe micro-pregingstechnologie kan het gramgewicht van polyolefinische (PE-)afdichtingsfolies tot 30 procent worden verminderd. “Het is bekend dat bij veel verpakkingen laminaten worden toegepast, een combinatie van foliën dus”, legt managing director Sander Kool van Plasthill uit. “Deze foliën hebben verschillende eigenschappen en voor een optimaal resultaat van de verpakking wil je een combinatie daarvan hebben. Maar nu kunnen we met een speciale preegfolie in één van de lagen de dikte van het materiaal reduceren, zonder in te boeten op de functionaliteit.” Hij laat een demoverpakking zien, niet groter dan een minizakje chips. “Kijk, de preging is echt miniem, maar deze laag aan de binnenzijde is de preegfolie. Je reduceert de folie met 30 mu (0,03 millimeter, red.) en vervolgens ga je die 30 mu weer oppregen. Uiteindelijk heb je dezelfde einddikte, maar je bespaart wel veel materiaal.”
Sander Kool (links) en Gert-Jan van Baardwijk voor het pand van Plasthill Technical Films in Hillegom (ZH), waar binnenkort de eerste commerciële rol van de CompresSeal-preegfolie van de band rolt. Tijdens het pregen van foliën worden hoogteverschillen in het materiaal aangebracht, waardoor minder plastic nodig is om verpakkingen te produceren.
Op een presenteerblaadje
Plasthill is onderdeel van de OPACKGROUP, voorheen de Oerlemans Packaging Group. Als ‘The sustainable innovator’ staat de bedrijvengroep bekend om zijn sterke focus op duurzaamheid. Met regelmaat van de klok brengen de bedrijven nieuwe verpakkingsoplossingen op de markt, maar de technologie achter de CompresSeal-preegfolie werd min of meer op een presenteerblaadje aangereikt. Plasthill werd door Constantia benaderd omdat het Hillegomse bedrijf jarenlange ervaring heeft met het pregen van foliën. Dat doet het onder meer voor industriële toepassingen zoals in de automotive en de pre-pregindustrie. De verwachting bij Kool is dat de eerste commerciële rol van de preegfolie eind april of begin mei 2023 van de band rolt. Constantia brengt de nieuwe folie ondertussen onder de aandacht bij zijn klanten, veelal grote brandowners. “De eerste order is nog niet binnen, maar ik ga ervan uit dat dit wel snel gaat gebeuren. Als het voor Constantia gaat werken, dan wordt het echt booming. Het bedrijf is een wereldspeler in foodverpakkingen en ook in pet food. Er hoeven maar één of twee grote klanten de overstap te maken en dan gaat het al enorme impact hebben op onze volumes.”
Opaak
De CompresSeal-preegfolie is een oplossing die ook voor de markten dichter bij huis interessant kan zijn. Flexpak Transparant Verpakkingsindustrie uit Geldermalsen, specialist in lamineren en ook onderdeel van de OPACKGROUP, heeft vanuit Oostenrijk inmiddels groen licht om de lichtgewicht folie op de markten in de Benelux te brengen. “De CompresSeal-preegfolie is transparant, maar door de preeg wordt deze een beetje opaak”, zegt algemeen directeur Gert-Jan van Baardwijk. “We kijken dus vooral naar markten waar de helderheid wat minder van belang is. Zoals in de pet food, waar de verpakkingen veelal volledig bedrukt zijn. We denken daarnaast aan de toepassing in dikkere foliën. Het is een extra handeling die je moet doen en je moet een flinke diktereductie kunnen toepassen om het prijstechnisch interessant te maken.”
Lichter en recyclebaar
Het is zelfs de intentie van Flexpak om de pregingstechnologie te combineren met recyclebare foliën. Dat kan niet los worden gezien van de nieuwe fabriek die de bedrijvengroep onlangs in Giessen heeft geopend. In deze fabriek kunnen zevenlaags PE en verstrekte PE worden gemaakt, materiaal dat honderd procent recyclebaar is. “We maken als Flexpak nu nog veel laminaten met PET, dus de combinaties PET-PE of PET-PP”, zegt Van Baardwijk. “Het gedeelte PET proberen we nu te vervangen door de verstrekte PE, waardoor we recyclebare PE-PE-laminaten krijgen.” Als de gelamineerde folie door Plasthill ook nog eens van de preeglaag kan worden voorzien, dan snijdt het mes aan twee kanten. “Dan kunnen we honderd procent recyclebare laminaten maken en ook diktereductie toepassen. Het is dan én-én.”
Zoeken naar alternatieven
De inspanningen van de OPACKGROUP om duurzame verpakkingsoplossingen te ontwikkelen, komen niet uit de lucht vallen. Vanuit de markt en het beleid wordt steeds meer druk gelegd op de industrie om te verduurzamen. Nu al kennen sommige landen een Plastic Taks op nieuw kunststof, bedoeld om het gebruik van gerecyclede kunststoffen te stimuleren. “In Nederland zijn de maatregelen nog heel erg gericht op het aanmoedigen van recyclebare folie”, zegt Kool. “Maar bijvoorbeeld in Spanje ligt de nadruk al veel meer op reduceren. Vanaf 1 januari 2023 geldt daar een belasting voor elke kilo prime materiaal die een speler op de markt brengt. Dat maakt de nieuwe pregingstechnologie voor die markt natuurlijk erg interessant.” Met het onlangs gepresenteerde Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 (ministerie van IenW) en een gerede kans op een Plastic Taks in eigen land, zijn ook afnemers op de binnenlandse markten zoekende naar alternatieven. “Je merkt echt dat het onderwerp veel klanten bezighoudt. Ze weten dat er regelgeving gaat komen en ze willen klaar zijn als die regels er komen, anders gaat het geld kosten.”
Honderd procent Nederlands product
Nu moet de afnemer voor het duurzame alternatief vaak nog wat dieper in de buidel tasten. “Alles wat we nu maken van honderd procent recyclebare materialen ter vervanging van PET of PP is duurder”, zegt Van Baardwijk. “Maar iedereen weet dat we vroeg of laat een toeslag krijgen op niet-recyclebare materialen, of misschien wel een Plastic Taks. Als dat zo is, dan hebben wij het plan klaar liggen en kunnen we bovendien alles binnen de groep maken. De PE kunnen we in Giessen blazen, in Hillegom pregen en in Geldermalsen lamineren. Een Oostenrijkse uitvinding, maar toch een honderd procent Nederlands product. Dat is toch gaaf?’